Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

ČSSD na kapačkách

20.11.2018 08:51

Prezident Zeman dostal svoji bývalou stranu do neřešitelné situace. Buď zůstane ve vládě premiéra trestně stíhaného zatím jen pro dotační podvod, a brzy v české politice skončí, anebo z ní odejde, a skončí taky.

Nikoho by proto nemělo překvapit, že političtí zaměstnanci (a ničím jiným tihle lidé nejsou, protože politici to opravdu nejsou) Hamáček a spol. zvolili první možnost. Práci na nějakou dobu mají zajištěnou, plat jim přichází pravidelně na bankovní konto, k tomu teplá kancelář s asistentkou, která uvaří kafe, telefon, notebook a navíc auto s řidičem – to se hodí, zvláště teď v zimě.

Kdyby se sociální demokraté rozhodli z vlády odejít, o to vše by rázem přišli, a ve vymeteném Lidovém domě už není z čeho brát. Neztratili by přitom jen posty ministrů, ale obrovskou spoustu míst vytvářených v uplynulém čtvrtstoletí všemi stranami pro neúspěšné, neschopné a líné spolustraníky buď přímo na ministerstvech, nebo v jiných státních organizacích a firmách, o místa poradců, která zastávají pětadvacetiletí odborníci bez jakékoli praxe, a také možnost rozdávat ze státního různým spřáteleným podnikatelům.

Pro stranu s více než stoletou historii je to hodně nepříjemná situace. Je to pro ni o to horší, že v parlamentních kuloárech už čeká na svoji šanci náhradník, přičinlivý vlastenec Tomio Okamura. Komunisté se žinýrovat nebudou, vždycky se řídili heslem: bližší je košile než kabát!