Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Jak je to s bílými nominacemi na Oscary

02.03.2016 10:39

V záplavě informací o politické (ne)korektnosti při letošní nominaci kandidátů na filmové Oscary chybí jedna podstatná. Kdo z Afroameričanů nebo Američanů jiného původu byl znevýhodněn, kdo z nich si nominaci zasloužil, a akademici ho opomněli. Rád bych to věděl.
Netvrdím, že se něco takového nestalo, ale místo faktů, které by odstranily pochybnosti, čtu a slyším plané narážky na možný, údajný a kdovíjaký jiný rasismus. Ale rasismus je bez přívlastků a v politicky tak korektním světě, jakým je ustrašený a hamižný Hollywood, dnes už nemyslitelný.
Anebo se pletu a čeká nás v americkém filmu nová vlna rasismu a projevů bílé nadřazenosti? Krvežízniví rudoši versus pilní bílí osadníci, proradní černoši versus čestní jižanští džentlmeni… Omlouvám se, ale nemám dost informací, abych se mohl rozhodnout, nikdo je neposkytuje. Nikdo se nesnaží informovat pravdivě, v souvislostech a v celku.
Ano, snazší je šířit už jednou napsané, odvysílané, to, co mají všichni, aspoň se autor neplete. Znáte to, nejprve CONTRL C, potom CONTROL V – a je hotovo.