Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Je to triumf hlouposti, nebo arogance moci?

24.02.2023 10:24

Podle neschopných politiků, kteří se v posledních letech soustředili v Bruselu, jsme ve válce s Ruskem. Dobrá.

Sám bych to sice definoval jinak, například: Pomáháme Ukrajině odrážet agresora, aby se nedostal blíž k našim hranicím, bráníme hodnoty, jako jsou svoboda a demokracie, nezávislost a suverenita před ruským imperialistickými choutkami… Ale dobrá – jsme ve válce.

Tak proč si proboha likvidujeme vlastní průmysl. Máme potíže s energiemi, se surovinami, jako je zemní plyn a ropa, žijeme s vysokými cenami, které vyvolávají další vysoké ceny. A přitom si podřezáváme rozhodnutími z Bruselu větev pod sebou.

Automobilový průmysl nemusí v cyklistech budit nadšení, ale auta potřebujeme!

Nejezdí v nich totiž jen nafoukaní velkokapitalisté, ti si mimochodem koupili nebo koupí elektromobil jako druhé či třetí auto, jezdí v nich také policie, hasiči a hlavně rychlá lékařská pomoc a záchranná služba. A také senioři, kteří ještě mohou řídit, když potřebují na nákup, k lékaři. Těžko si děda posadí babičku na štangli a vyšlape s ní nějaký ten kopec do nemocnice.

Automobilky potřebujeme i jako zaměstnavatele, přispěvatele do státního rozpočtu, který je například v České republice před kolapsem.

V Bruselu elektroauta vítězí na celé čáře. Co na tom, že nikdo neví, co bude s nepotřebnými bateriemi elektromobilů, pardon celým podvozkem takového auta. Co na tom, že těžké kovy potřebné pro výrobu Evropa nemá, Co na tom, že elektroauta jsou tak drahá, že nízkopříjmové skupiny obyvatelstva na ně nemají a mít nebudou. Na venkově končí vlaky, autobusy, takže vesničané se budou muset vrátit k povozům, až si budou chtít koupi vidle, hrábě nebo hřebíky.

Evropská unie má jasno: do roku 2035 skončí auta se spalovacími motory. A už za dva roky začne platit norma Euro 7, která dost možná ještě před trokem 2035 pošle velkou část automobilového průmyslu a jeho dodavatelů na pracák.

Jsme ve válce, co kdybychom do tanků leopard nacpali místo spalovacího motoru pořádnou baterii. Ať na bojišti nesviní životní prostředí. To ještě zaplaťpánbůh nikoho nenapadlo. I když zkušenost mi napovídá, co není, může být.

A evropští lídři? Vzkazují: Těšte se na fronty u nabíjecích stanic, a vy v panelácích si kupte hodně dlouhé prodlužovačky, jinak si auto ze své zásuvky nenabijete.