Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Jsme národem Švejka?

21.03.2016 10:11

Jak bychom mohli být, když polovina obyvatelstva neví, kdo Švejk je? Nový politik od Babiše, Okamury nebo Bárty, nějaká celebrita, vítěz zpěvácké soutěže Česko hledá superstar… Ne, je to literární postava vymyšlená Jaroslavem Haškem!
Kdysi, v minulém století, téměř nebylo Čecha, který by knihu Osudy dobrého vojáka Švejka neznal, necitoval z ní. Dnes už jen sebemrskači, kteří se neustále traumatizují tím, že jsme něco horšího než vznešené národy da západ od naší hranice, omílají přihlouplou mantru: Na Západě si myslí a říkají o nás, že jsme národ Švejků.
Nejsme. Jenom nás dvě po sobě jdoucí totality vyškolily, že být blbý je výhodnější než být chytrý, že je důležité starat se o sebe a ne o jiné, že je pohodlnější závidět sousedům než se přičinit o vlastní úspěch… Já bych to nikomu nevyčítal. Současná demokracie taky neplodí jen rozumné lidi, někdy právě naopak.
Kdybychom ale byli národem Švejka, dokázali bychom se na sebe podívat s odstupem a viděli bychom vlastní chyby, vysmáli se jim, možná se z nich poučili a nevyčítali je druhým.