Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Podporujte naše boháče

04.03.2016 12:05

Proč máme platit víc za elektriku, když cena elektřiny klesá? Protože stát potřebuje vybrat peníze na úhradu dotací solárním baronům. Každá babička, každá samoživitelka jim přispěje svou troškou do mlýna.
Když se stát rozhodl podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie, vzal to za špatný konec. Energie ze slunce je sice zadarmo, ale jen zdánlivě. Zařízení, která mění sluneční energii na elektrickou, jsou celkem drahá, takže si je nemůže pořídit každý, a hlavně je nutné je po skončení jejich životnosti za nemalé peníze recyklovat. Takže obnovitelný zdroj je to v českém vydání opravdu jen v uvozovkách. Ale horší botu udělal stát v tom, koho se rozhodl podpořit.
Místo toho, aby podpořil domácnosti, aby si mohli fotovoltaický panel na střechu nebo balkon pořídit za přijatelnou cenu, místo toho, aby vykupoval vyrobenou elektriku za výhodnou cenu právě od domácností, dotuje bohaté investory, kteří díky němu dále bohatnou. Jenomže peníze, které teď mají v kapse oni, v rozpočtu chybějí a je třeba někde vzít.
Tak tedy, chcete svítit? Zaplaťte! Chcete topit, zaplaťte víc! Náš stát se chová jako Babinský: Babko, máš poslední tři stovky, tak je koukej vypláznout, aby si solární baron mohl koupit lepší vzduch do pneumatik!