Jiří Bigas

Praha
Český Krumlov

aliasbigas@post.cz

Tunel ve zdravotnictví

08.03.2016 12:22

Takže už to asi všichni víte… Zdravotnictví je na začátku svého kolapsu, ještě to není kolaps, ale jeho začátek to jistě je. Navzdory dramatickým a zdánlivě objevným vyjádřením několika představitelů v médiích to ale pro nikoho, kdo ve zdravotnictví pracuje, skutečné překvapení není.
Zdravotnictví ustrnulo někde v socialismu, kapitalismus se v něm po roce 1990 projevil hlavně bezuzdným tunelováním, předraženými přístroji a službami, které nemocnice nakupují. Výsledkem je to, že si budeme muset začít zvykat na odkládání lékařských, hlavně chirurgických, výkonů, ještě nekonečnější fronty v čekárnách, lacinější a méně kvalitní léky a hlavně naštvanější lékaře a sestry. Není divu, každý z nich je přetěžován nad únosnou mez, i to je porušování zákonů, o kterém mluví prezident České lékařské komory. Horší bude i dostupnost některých zdravotnických oborů v některých regionech.
Alfou a omegou je, že ve zdravotnictví chybějí peníze, ani po zrušení mnoha lůžek v nemocnicích, ani po redukci počtu zdravotnických pracovníků jich není dost. Česká lékařská komora chce, aby stát nasypal do zdravotnictví další peníze. To se asi stane, otázkou ale je, kolik se jich přitom rozkrade…